Bij Potential Multibaggers, mijn Engelse abonnementsservice, krijg ik vaak de vraag als er een beursgang is of ik wil investeren. Mijn antwoord is altijd een volmondig nee. Ik zal uitleggen waarom.
Er zijn bepaalde krachten die willen dat je opgewonden raakt over beursgangen. Ik hoop dat deze tekst kan dienen als tegengif tegen IPO-hypes. Ik wacht op minstens twee kwartaalresultaten, liefst nog meer, maar meestal minstens 8 of 9 maanden na de IPO.
5 goede redenen om een IPO NIET te kopen.
1. FOMO of fear of missing out
Veel beleggers willen het volgende hype-aandeel niet missen, maar fear of missing out is niet het beste beleggingsprincipe. Je koopt een aandeel niet omdat het bedrijf zo goed presteert of omdat je onder de indruk bent van de conference calls, maar gewoon omdat zoveel mensen je vertellen dat het zo spannend is.
Er lijkt veel sociaal bewijs te zijn en als mensen zijn we erg gevoelig voor sociaal bewijs. Als zoveel analisten er enthousiast over zijn, dan moet het wel een goede investering zijn, toch? Nou, meestal is dat niet zo. Je kunt wachten en op zoek gaan naar bewijs in de kwartaalresultaten. Dan kun je zelf oordelen in plaats van anderen te geloven.
2. De door banken gevoede hype-machine
Banken kopen de aandelen van bedrijven die een beursgang willen maken en verkopen ze dan bij de beursgang. Dat betekent dat als de bank koopt en de aandelen stijgen 150% op de eerste dag (ja, dat gebeurt soms), ze dat verschil in hun zak kunnen steken.
Daarom zullen ze er alles aan doen om iedereen in de sector te pushen om aandelen te hypen voor de beursgang. En je weet hoe dat gaat in een sector waar iedereen iedereen kent: de meesten zullen gewoon doen wat van hen verwacht wordt en bijdragen aan de hype. Als buitenstaander ben ik wat sceptischer.
3. Uitvoering
Heel belangrijk: ik wil zien hoe een bedrijf ten minste een paar kwartalen onder het oog van de wereld presteert. Publiek toezicht is iets anders dan werken als een privébedrijf. De verwachtingen komen nu van externe analisten en als je in je eerste paar kwartalen geen goede indruk maakt, kan de perceptie volledig veranderen.
4. De lock-upperiode
Na 6 maanden (meestal) loopt de lock-up periode af zodat insiders aandelen kunnen verkopen. Het management en vroege investeerders proberen vaak ten minste een deel van hun aandelen te gelde te maken en dat betekent dat miljoenen aandelen de markt overspoelen.
5. Prijsdalingen
Het is uiterst zeldzaam, bijna nooit, dat een aandeel niet onder zijn IPO-prijs zakt. Daar zijn verschillende redenen voor. De lock-upperiode die afloopt, de eerste winstrapporten die tegenvallen, de hype die net zo snel weer verdwijnt als hij gekomen is... Met andere woorden, er zijn bijna altijd betere momenten om aandelen te kopen dan tijdens een beursgang.
Bij beleggen is geduld een schone zaak. Wees niet de bal, maar wees de speler die de bal controleert. En bedenk wie er voordeel uit kan halen door je te hypen voor een beursgang.
Blijf ondertussen groeien!